RD Ratiboř

16.7.2020

Umístění a tvar objektu je řešen s ohledem na Územní studii - Obec Ratiboř, zpracovanou v říjnu 2016. Studie vymezuje v rámci pozemku plochu pro umístění stavby, minimální a maximální zastavěnou plochu pozemku, stavby mohou mít pouze jedno nadzemní podlaží, respektování stavební čáry, střecha musí být šikmá s hřebenem orientovaným k hlavní komunikaci.

Místo stavby: Ratiboř

Rok výstavby: -

Investor: soukromý

Typ stavby: obytná stavba

Objekt je řešen v systému prefabrikovaných sendvičových panelů, difuzně uzavřená stavba (např. PURLIVE). Kombinace barev pro exteriér bílá, odstíny šedé (antracit), kombinované se dřevem. Střešní krytina je navržená plechová v atracitové barvě, stejně tak oplechování, okapy a svislé svody. Okna budou plastová trojskla - bílá (in)/antracit (ex). Terasa a zastínení terasy je kombinace kovových a dřevěných prvků. Na francouzskych oknech jsou umisteny posuvné panely s dřěvěnou výplní. 

Dispozice objektu je řešena s ohledem na světové strany a geografickou polohu pozemku. Pozemek je umístěn na severním svahu a požadavek investora byl, aby terasa byla umístěna na jižní stranu. S ohledem na tento požadavek byl hlavní obytný prostor (obývák a kuchyně) orientovaný na jihozápad s využitím umístění francouzských oken a možného výstupu na terasu. Hlavní vchod objektu byl orientován na východ, ložnice na severo-východ, šatna na východ, dětský pokoj a hostinský pokoj na jih a jihovýchod. 

Dětský pokoj je řešen pro dvě děti a je to největší samostatný pokoj. V rámci dipozice jsou navržené vestavěné skříně pro dětský pokoj, hostinský pokoj a zádveří. Dále je řešena samostatná šatna, která bude sloužit pro uložnení oblečení dospělých a zároň jako hlavní úložný prostor v objektu. Je osvětlen velkým oknem s výhledem ze svahu směrem do údolí. Se stejným výledem jeřešen pokoj ložnice manželů. Umístění technické místnosti a její možnost vystoupení na terasu je opodstatněné zadním přiložením do krbu a dále možností přímého vynesení a přinesení např. paliva či možnost sušení prádla na terase bez nutnosti obcházet hlavním vchodem.

Všechna práva vyhrazna. 2013

Webdesign by Spaneco